Pressmeddelande

Grattis Sverige! -Konst och Happenings på Karlavägen och i Finlandparken
Upper East, Silja Line och Position Stockholm i samarbete med Östermalms Stadsdelsnämnd

Presenterar:
Hanna Ljungh och Lena Nordström, Welcome back
Erik Åkesson, Monument över ett älskat land
Josefin Hinders och Erika Johansson, Välkommen till skogen
Upphängning from den 1 juni
Invigning den 6 juni
I år är det första året som Sveriges nationaldag fått en egen röd dag. Detta vill vi fira tillsammans med er genom att bjuda på en annorlunda upplevelse. Vi har därför låtit konstnärer och designers få tolka Sveriges nationaldag på ett par platser utmed Karlavägen samt vid Finlandparken.

Välkommen till skogen
Av Josefin Hinders och Erika Johansson
Josefin Hinders och Erika Johansson vill fira Sveriges "födelsedag" genom att bjuda Östermalmsborna på ett annorlunda presentträd. Under den 6 juni kommer de att dela ut presenten till förbipasserande på Karlavägen och bjuda på tårta. Men likt en viss ”Robin” skall personen som emottagit presenten ge den vidare till någon han eller hon anser behöver en gåva.
Så välkommen till skogen!

Welcome back - en svensk dag i Finska Parken
Av Hanna Ljungh och Lena Nordström
Hanna Ljungh och Lena Nordström har i sin installation Welcome back arbetat med teman kring hemkomst, återkomst och välkomnande. De vill dagen till ära skapa en kuliss av svenskhet och nostalgi för förbipasserande och besökare från vårt grannland Finland. Installationen består av en vimpel lina över bron i äkta folkhems anda och en skulptur, för att citera endast Sverige svenska krusbär ha' , Carl Jonas Love Almqvist. Ett riktigt firande med pompa och ståt.

Monument över ett älskat land
Av Erik Åkesson
Erik Åkesson har fastnat för nöjesjournalistiken där utländska gästande artister uttrycker sin kärlek för Sverige. Likt:
- Vi älskar Sverige av flera olika skäl. Fansen är fantastiska, de skämmer bort oss med blommor, godis och presenter. Och så gillar vi maten. Sist vi var här fick vi pasta med köttbullar, men det smakade speciellt, inte som det brukar. Det var jättegott. Vi fick pröva sill också, men det gillade jag inte ... Destiny child
I sitt verk Monument över ett älskat land har han placerat ut grupperingar av banderoller där dessa personers kärlek för Sverige koncentreras till tex R.E.M älskar Sverige, Prins Albert älskar Sverige osv. Personerna som han citerat har alla vid något tillfälle uttalat sin kärlek till Sverige i svensk media.
Banderoller visas på två platser utmed Karlavägens allé.
Sammanlagt 73 kändisar kommer här att få kärlek för Sverige manifesterad, håll utkik!

För kontakt med konstnärerna och mer info kontakta:
ArtPlatform: Åsa-Viktoria Wihlborg eller Ulrika Sparre
Upper East: Ulf Almberg Producent: ArtPlatform